• Ostoskorisi on tyhjä

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Kuinka TIK’ALERT® toimii?

Kun henkilö altistuu puutiaisen välittämälle Borrelia-bakteerille, hänen immuunijärjestelmänsä alkaa nopeasti tuottaa tiettyjä IgM-vasta-aineita. Vasta-aineet kulkevat verenkierron mukana ja sitoutuvat kohtaamiinsa bakteereihin. TIK’ALERT® -testi tunnistaa juuri nämä vasta-aineet verestä, ja siten samalla voidaan epäillä myös Borrelia-bakteeritartuntaa.

Milloin tämä testi voidaan tehdä?

TIK’ALERT® -testi voidaan tehdä 2-4 viikon kuluttua puutiaisen puremasta tai heti kun rengasmainen punainen ihottuma ilmestyy ihoalueelle, jolla epäillään olleen punkinpurema. Tauti tarttuu vain 1-2 %:ssa tapauksista, mutta IgM-vasta-aineiden löytyminen on merkki positiivisesta testituloksesta ja tartun­nasta, joka tulisi hoitaa välittömästi.

Voiko testin tulos olla virheellinen?

Tulos on tarkka, mikäli käyttöohjeita on seurattu täsmällisesti. Tulos voi kuitenkin olla virheellinen, mikäli TIK’ALERT® -testi kastuu ennen testin tekemistä tai, jos näytekoloon laitettu veri­määrä on liian pieni. Testipakkaukseen kuuluva muovinen pipetti auttaa mittaamaan oikean määrän verta.

Miten testitulos tulkitaan, jos viivojen väri ja voimakkuus vaihtelee?

Viivan värillä ja sen voimakkuudella ei ole mitään merkitystä testitulokseen. Viivojen tulee ainoastaan olla yhtenäiset ja sel­västi erottuvat. Testitulosta tulee pitää positiivisena riippumatta siitä, mikä testiviivojen värin voimakkuus on.

Mikä on C-kirjaimella (Control) merkittyyn kohtaan ilmestyvän viivan tarkoitus?

Tämän viivan ilmestyminen on merkki siitä, että testilaite toimii hyvin.

Onko tulos luotettava yli 15 minuutin kuluttua?

Ei. Tulos tulisi tarkistaa 10 minuutin sisällä laimentimen lisää­misestä. Tulos on luotettava maksimissaan 15 minuutin ajan.

Mitä teen, jos testitulos on positiivinen?

Positiivinen tulos merkitsee, että veressä on vasta-aineita Borelia-bakteerille ja lääkäriä tulee ehdottomasti konsultoida sekä esittää tämän testin tulos lääkärille. Lääkäri määrää jatkohoidon, jotta vältyttäisiin borreliainfektion myöhemmiltä vaikutuksilta.

Mitä teen, jos testitulos on negatiivinen?

Negatiivinen tulos merkitsee, että verestä ei löytynyt mitattavia määriä vasta-aineita Borrelia-bakteerille. Jos punkinpurema on liian tuore (alle 2 viikkoa), ei keho ole vielä kehittänyt riittävää määrää vasta-aineita. Suosittelemme, että uusi TIK’ALERT® -testi tehdään 2-4 viikon kuluttua oletetusta puremasta. Lääkäriin tulee kuitenkin ottaa yhteyttä, jos alueelle tulee ihottumaa, riippumatta siitä liittyykö siihen kuumeilua vai ei.

Mikä on TIK’ALERT®-testin tarkkuus?

TIK’ALERT® -testi on hyvin tarkka ja alan ammattilaiset käyttä­vät sitä sairaaloissa ja laboratorioissa. Arviointiraporttien mukaan tällä testillä todetaan Borrelia-bakteeritartunnan varhaisvaiheessa vasta-aineita vähintään 91 %:ssa tapauksista.

Valmistuttaja:
Diagnostica medical Oy

Linnanherrankuja 16

00950 Helsinki